De vijf ultieme goede voornemens voor 2019

Home » Blogs » De vijf ultieme goede voornemens voor 2019

Achter alle goede voornemens ligt het verlangen om fysiek en mentaal gezond te zijn. Wat ligt er dan meer voor de hand dan de belangrijkste hedendaagse bedreiging van die gezondheid te bestrijden? Kortom: wat zijn de vijf dingen die je kunt doen om een burn-out te voorkomen?

We weten het: één op de zes werkenden heeft last van burn-outklachten en één op de twee jongeren heeft last van angsten en voelt zich regelmatig depressief. We weten ook waar het door komt: altijd maar ‘aan staan’, prestatiedruk, gebrek aan slaap, veel op social media zitten, en daardoor vaak een tekort aan echte sociale contacten.

Vijf dingen die je kunt doen om het tij in 2019 te keren.

1. Ga bewust om met social media

Als er één dieet bewezen effectief is om snel mentaal fit te worden, dan is het wel het socialmediadieet. Iedereen kent het gevoel: je hebt even niets te doen, voelt je leeg, verlangt naar een oppepper en pakt je telefoon om te kijken wat er te doen is op Instagram, Facebook, Twitter of wat je favoriete social media ook maar zijn. Dat voelt goed, net als die slok alcohol of die trek aan een sigaret: even die power en sensatie van een andere wereld. Maar hoe vaker je het gebruikt, hoe slomer je ervan wordt. De behoefte aan het middel groeit, het levert steeds minder op en je krijgt steeds minder voor elkaar. Ondertussen dompel je je onder in het succes van anderen. Gevolg: je hebt minder tijd om te doen wat je wilde doen, je voelt je falen en onder druk staan, en in arren moede grijp je weer naar je telefoon. Die neergaande spiraal kun je stoppen door je notificaties uit te zetten, niet meer dan twee of drie keer per dag je e-mail te checken en ’s avonds na 20.00 uur al het internetverkeer uit te zetten. Voor de weekenden geldt: maak ze tot een digitaalvrije periode. Zo zet je je brein weer in de default network-modus. Dat betekent dat je meer oplaadt, meer kan genieten en creatiever wordt.

2. Slaap tenminste zeven uur per nacht

De krachtigste brandstof voor je brein is rust. Zorg daarom voor voldoende slaap. Dat heb je weliswaar niet helemaal in de hand – je kunt zomaar een paar uur wakker liggen ’s nachts – maar je kunt jezelf wel goede slaapgewoontes aanleren. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende beweging voordat je gaat werken, zo bouw je het slaaphormoon melatonine af. Zorg ook voor voldoende korte rustmomenten gedurende de dag. En stel ’s avonds en ’s nachts je ogen zo min mogelijk bloot aan blauw schermlicht. Mocht je dan ’s avonds toch nog wakker liggen, maak je er niet druk om en doe een rustige meditatieoefening.

3. Doe iets aardigs voor een ander

Uit al het onderzoek naar geluk komt steeds hetzelfde naar voren: de meest effectieve methode om je gelukkig te voelen, is door iets goeds te doen voor een ander. Dat is niet zo vreemd. Door iets goeds te doen, voel je je verbonden met een ander, en dat is een van de belangrijkste gelukvoorspellers. Het hoeft niets groots te zijn, gewoon aardig doen helpt ook al. Het is alleen iets dat doorgaans niet in je routine past, dus je moet er wel bewust een gewoonte van maken. Bijvoorbeeld door dagelijks even op te schrijven in hoeverre je er al of niet aan toegekomen bent.

4. Besteed je geld niet aan spullen maar aan ervaringen

Heb je de neiging om jezelf op te peppen door spullen te kopen, en merk je dat je de activiteit van het kopen leuk vindt, maar dat je aan de spullen zelf meestal weinig voldoening beleeft? Ga er dan toe over om je geld te besteden aan belevingen, zoals een concert, een leuke stedentrip of ander leuk uitje. Die ervaringen herinner je je meestal jaren later nog en dragen bij aan je geluksgevoel.

5. Vergelijk jezelf niet met anderen

Als er iets is dat je vitaliteit aantast, dan is het wel je eigen prestaties afmeten aan die van anderen die meer presteren, meer vrienden hebben, vaker op vakantie gaan of wat dan ook meer en beter doen dan jij. Je raakt zo niet alleen vervreemd van je eigen behoeften, je frustreert jezelf ook, en je creëert een nieuwe behoefte die niet bij je past: de behoefte om een ander te overtreffen. Die competitie maakt je kwetsbaar en jaagt je op. Neem vaker de tijd om je af te vragen waar je zelf zin in hebt. Misschien wil je het liefst even helemaal niets doen. Heel goed, daar kikker je lekker van op.

Als je deze tips toepast, er een gewoonte van maakt, dan help je de burn-outepidemie terug te dringen. En, groot voordeel, je voelt jezelf er ook stukken beter door.

Bron: www.intermediar.nl

https://www.intermediair.nl/werk-privebalans/burn-out/de-vijf-ultieme-goede-voornemens-voor-2019?utm_source=ndsm&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief-leads&utm_content=wk2&utm_term=2019&utm_sim=

WorkplaceDudes Meetup

Openstaande vacatures

Bekijk hier enkele reeds
openstaande vacatures.

 

SKS Professionals B.V.

Cypresbaan 8
2908 LT
Capelle aan den IJssel