Nederlandse IT-Branche groeit hard!

Home » Blogs » Nederlandse IT-Branche groeit hard!

De IT-branche zal dit jaar – na twee toch al positief verlopen jaren – opnieuw een bovengemiddelde groei te zien geven. Dat voorspelt het Economisch Bureau Nederland van ABN Amro.

De IT-branche zal dit jaar naar verwachting een omzetgroei realiseren van 7 procent. Dat ligt fors boven de groei van het bruto binnenlands product van 2,3 procent die het Economisch Bureau van ABN Amro voor 2016 verwacht. En ook fors boven de ontwikkelingen in andere sectoren. Alleen de zakelijke dienstverlening komt in de buurt, met een verwachte omzetgroei van 5 procent in 2016. ‘[In het bedrijfsleven] is sprake van digitale transformatie; bijvoorbeeld in de zorg, de zakelijke dienstverlening en de industrie. IT wordt belangrijker binnen bedrijfsprocessen. De IT-branche profiteert en groeit hard, constateert ABN Amro.

Jaren van groei

De IT-branche groeit al langere tijd sterk. In 2014 werd een omzetgroei van 7,1 procent gerealiseerd, in 2015 komt deze naar het zich nu laat aanzien uit op 9 procent. Ook voor 2017 ziet de markt er voor de IT-branche rooskleurig uit. ABN Amro verwacht een plus van 6,5 procent in de gezamenlijke omzet, volgend jaar. Software is daarbij één van de groeimotors. Maar cloud computing groeit de laatste jaren het snelst, met een omzettoename van 30 procent over de laatste 2 jaar.

Het is niet alles goud wat blinkt, constateert ABN Amro. Het aantal kleine bedrijven neemt snel toe, en daardoor wordt de concurrentie intensiever. De laatste acht jaar is het aantal bedrijven in de sector (inclusief hosting) toegenomen van ruim 36.000 naar bijna 62.000. Dit komt mede doordat veel IT’ers die door de crisis hun baan kwijtraakten, als zzp’er voor zichzelf zijn begonnen. Er kwamen de laatste drie jaar ongeveer 8700 bedrijven bij in de sector, maar er gingen er ook ruim 600 failliet.

Telecombedrijven onder druk

In de telecomsector gaat het bedrijven zeker niet voor de wind. Sinds het uitbreken van de crisis is de omzet in de telecomsector met zo’n 17 procent gedaald. De verschuiving van telefonie naar dataverkeer, nog versterkt door de opkomst van diensten als Whatsapp, betekent dat diensten met een lage marge groeien ten koste van diensten met een hoge marge. ABN Amro verwacht dat zakelijke tarieven ook in 2016 en 2017 nog blijven dalen. Vanwege de nog beperkte ‘pricing power’ op dataverkeer blijft het voor telecombedrijven een grote uitdaging om substantiële omzetgroei te realiseren.

Bron: http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2016/05/nederlandse-it-branche-groeit-tegen-de-klippen-op

WorkplaceDudes Meetup