Vraag naar ervaren ict’ers blijft groot!

Home » Blogs » Vraag naar ervaren ict’ers blijft groot!

Werkgevers in Nederland hebben grote moeite met het werven van ervaren krachten in ICT, verkoop, techniek en productie. De wervingsproblemen zijn volgens loonstrookverwerker ADP een stuk groter dan voorzien.

Uit het jaarlijkse onderzoek van ADP, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 1000 HR-professionals blijkt dat een derde van hen momenteel problemen ervaart bij het werven van personeel. Dat is flink meer dan vorig jaar; toen ging het nog om 23 procent. Met name de sector Vervoer en Transport kampt met het vinden van de juiste mensen. Ook de toename van wervingsproblemen bij financiële instellingen blijkt sterker dan verwacht.

ADP spreekt van een “mismatch” tussen de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt. Daarbij is er over de gehele linie vooral veel vraag naar ervaren professionals en weinig tot geen vraag naar starters. Qua opleidingsniveau is er de meeste vraag naar MBO’ers en HBO’ers.

In de top 10 van moeilijkst vervulbare vacatures staan technici en onderhoudsmedewerkers in de industrie op één. ICT’ers bij financiële instellingen en in de groot- en detailhandel staan daarbij op twee en drie.

Dat vooral bedrijven in de financiële sector moeite hebben om vacatures gericht op ICT’ers te vervullen, komt volgens de onderzoekers door de recente reorganisaties binnen die tak. “Die schrikken mogelijk toekomstige werknemers af.” Opvallend is verder dat werkgevers steeds vaker secundaire arbeidsvoorwaarden gebruiken bij de werving van personeel om zich daarmee te onderscheiden van concurrenten.

Top 10 moeilijkst vervulbare vacatures:

  1. Technici en onderhoudsmedewerkers in de industrie (65%)
  2. ICT’ers bij Financiële Instellingen (62%)
  3. ICT’ers in de Groot en Detailhandel (57%)
  4. Technici en onderhoudsmedewerkers bij overige dienstverlening (47%)
  5. Verkoopmedewerkers in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (47%)
  6. Technici en onderhoudsmedewerkers in vervoer en opslag (46%)
  7. Productie / Operations-medewerkers in vervoer en opslag (46%)
  8. Verkoopmedewerkers in de Groot en Detailhandel (43%)
  9. ICT’ers in vervoer en opslag (42%)
  10. ICT’ers bij overige dienstverlening (40%)

http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2016/26/tekort-aan-ervaren-icters-en-technici

Jeroen Burgerhout

System Engineer @ SKS Professionals

WorkplaceDudes Meetup