Windows 10: nu al migreren?

Home » Blogs » Windows 10: nu al migreren?

Nu al Migreren of zijn er alternatieven?

Microsoft meldde begin januari dat meer dan 76 procent van zijn grootzakelijke klanten inmiddels bezig is met pilots met Windows 10. Inmiddels zouden 22 miljoen zakelijke apparaten al Windows 10 gebruiken.

Microsoft heeft bij de marktintroductie van Windows 10 beloofd zijn focus op de zakelijke markt te hernieuwen en zijn geloofwaardigheid terug te winnen na de misère rond Windows 8.

Windows 10 wordt gepositioneerd als meer dan alleen maar een nieuwe update van een besturingssysteem. Het moet een ‘nieuwe generatie’ betekenen in de werkervaring van eindgebruikers met dezelfde belevenis op meerdere hardwarevormen – of het nu een 4 inch smartphone is of een 80 inch beeldscherm voor conferentiegebruik. Nieuwe features als de terugkeer van het startmenu zullen waarschijnlijk eindgebruikers overhalen, terwijl de security- en managementtools goed vallen bij de IT-afdeling.

Dus moeten bedrijven overstappen op Windows 10?

De Aller eerste grote update

Op 12 november kwam Microsoft met zijn eerste grote update voor Windows 10, met een aantal nieuwe features die speciaal zijn bedoeld om de IT-afdeling te helpen in het uitrollen en managen van de software.

“Met deze gratis update hebben we een punt van volwassenheid bereikt waarin we met vertrouwen Windows 10 kunnen aanbevelen voor de uitrol in complete organisaties”, schreef Terry Myerson, het hoofd van Microsofts Windows and Devices Group in een blogpost.

Windows Update for Business biedt IT-professionals een betere controle op de uitrol van updates in de organisatie, om apparaten up-to-date te houden en vooral veilig. Het wordt mogelijk om groepen aan te maken van in gebruik zijnde hardware zodat je de software gerichter kan uitrollen.

Degenen die nu staan te trappelen om Windows 10 uit te rollen, nu of in de toekomst, staat een enorm project te wachten. Er zijn een aantal overwegingen te maken, immers het migreren van duizenden pc’s is geen kleinigheid voor welk bedrijf dan ook en vergt een strakke planning en nogal wat investeringen, iets dat zal meespelen bij bedrijven die nog niet erg veel vet op de botten hebben na de zwakke economische periode die (hopelijk) nu grotendeels achter ons ligt.

Voordelen: het is geen windows 8

Een groot punt voor bedrijven vanuit het perspectief gezien van de eindgebruiker is dat Windows 10 een poging doet het weer goed te maken wat bij zijn voorganger fout is gegaan.

Microsoft is duidelijk teruggegaan naar het geliefde Windows 7 om inspiratie op te doen. Ondanks het modernere uiterlijk en typische Windows 8-details voelt de desktop van Windows 10 bekend aan bij de meeste gebruikers. Zo is het Startmenu weer terug, plus aanpasbare Windows Store-apps die zich meer gedragen als traditionele Windows-applicaties.

Microsoft is daarmee goed op weg om het dagelijkse gebruik op de desktop te faciliteren. Hoewel dat op zich nog geen reden is om te upgraden zijn die features wel belangrijk voor gebruikers terwijl de herkenbaarheid weer een groot goed is voor een makkelijke transitie voor de IT-afdeling.

Nieuwe features zijn onder meer een nieuwe browser, Edge, een betere zoekfunctie, terwijl de persoonlijke assistent Cortana voor het eerst zijn opwachting maakt op de desktop. Helaas is Cortana nog niet werkend in Nederland. Wanneer dit komt, is op dit moment nog onduidelijk.

Verbeterde security en management

Maar het grootste nieuws voor de IT-afdeling zijn de verbeteringen in de beveiliging en het management.

Windows 10 biedt nieuwe mogelijkheden in identiteitsmanagement met toegang tot de Active Directory via Azure. Dat scheelt vooral in het gebruik van wachtwoorden als je switcht tussen verschillende desktopaccounts en clouddiensten als Office 365 en de Windows Store.

Het beheren van mobiele apparaten gaat ook makkelijker: met het model van universele apps wil Microsoft bevorderen dat Windows 10 wordt geïnstalleerd op een scala aan mobiele apparaten.

Daarom heeft Microsoft de mogelijkheden binnen zijn mobile device management (MDM) uitgebreid, en de BYOD-features van Windows 8 uitgebreid om ook ondersteuning te bieden aan de mobiele apparaten van de zaak.

Security staat ook hoog op de agenda. Zo biedt Windows Hello bijvoorbeeld biometrische authenticatie en heeft Passport een tweestaps authenticatie. Device Guard biedt betere bescherming tegen APT’s.

Migreren naar windows 10

Migratie is nog steeds een flink en belangrijk project voor velen. Microsoft heeft geprobeerd de stress van het uitrollen te beperken, maar het blijft altijd een risicovolle onderneming. En kostbaar, of het nu gaat om het updaten van bestaande systemen of het migreren als onderdeel van een grote hardwarevervanging. Microsoft heeft ervoor gezorgd dat het besturingssysteem ook werkt op oudere PC’s.

De gemiddelde kosten van een upgrade vanaf XP was 1000 dollar, heeft Forrester ooit berekend. Dat zal ongetwijfeld een stuk minder zijn als je naar Windows 10 migreert, niettemin blijft het een significante investering voor elk groot bedrijf.

Natuurlijk moeten organisaties niet te lang wachten met upgraden. Op 14 januari 2020 stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows 7. Dat lijkt nog ver weg, maar het migratieproces kan al snel oplopen naar 18 maanden, wat betekent dat die deadline sneller naderbij komt dan je dacht.

Het overzetten van oudere applicaties kan eveneens problematisch worden voor veel organisaties. Microsoft belooft grote compatibiliteit met Windows 7, maar organisaties moeten nog steeds rekening houden met problemen met de compatibiliteit van belangrijke applicaties en mogelijk kostbare vervanging of benodigde upgrades. Dat kan vooral het geval zijn met applicaties die geschreven zijn voor Internet Explorer.

Alternatieven

Een ander vraagstuk voor bedrijven is of ze überhaupt willen upgraden naar Windows 10.

Sinds de verschijning van Windows 7 is het gaandeweg duidelijk geworden dat Microsoft niet meer de enige speler in de zakelijke markt is. Apple krijgt steeds meer vaste grond onder de voeten binnen zakelijke organisaties, zeker bij grote bedrijven.

En Chromebooks bieden een kosteneffectief alternatief voor Windows, met een groeiend gebruik, vooral in verticals als onderwijs.

Het is niet waarschijnlijk dat veel bedrijven op korte termijn Windows volledig zullen laten vallen en inruilen voor een ander platform. Veel bedrijven hebben te zwaar geïnvesteerd in het besturingssysteem van Microsoft om daar rücksichtslos afscheid van te nemen, en de applicaties binnen Office zijn nog steeds zeer gewilde productiviteitstools.

Oordeel

Voor de meeste bedrijven lijkt Windows 10 een waardevolle propositie. Het heeft een groot aantal vergissingen en misstappen van Windows 8 geadresseerd en keert terug naar de vertrouwdheid van Windows 7 met verbeterde beveiligingsopties en een moderne interface die geoptimaliseerd is voor meerdere apparaten die op we werkvloer kunnen worden gebruikt.

Voor degenen die de (soms moeilijke) upgrade naar Windows 7 hebben afgerond zit er nog te weinig in Windows 10, behalve dan wat nieuwe features, om op dit moment een groot upgradeproject te rechtvaardigen.

Maar terwijl het verstandig is voor organisaties om te wachten tot alle bugs zijn opgelost, plus wat andere mogelijke problemen, zijn er aanwijzingen dat Windows 10 “de nieuwe zakelijke IT-standaard” wordt.

Bron: http://cio.nl/software/91296-windows-10-de-voor–en-nadelen-voor-bedrijven

Win Actie op LinkedIn

SKS Professionals B.V.

Cypresbaan 8
2908 LT
Capelle aan den IJssel